A női orgazmusról ezeket feltétlen tudnod kell

Durván hangzik, de néhány állattól eltérően a nőnemű emberek a hónap bármely szakában szexelhetnek, és nem kell orgazmusuk ahhoz, hogy peteérjenek vagy teherbe essenek. A férfiak által meghatározott tudományos normák azt jelentik, hogy a női orgazmusról sok mindent félreértenek, és sok káros mítosz fennmarad.
A női orgazmus nagyon kellemes lehet, és maszturbáció vagy szexuális tevékenység során fordulhat elő egy vagy több partnerrel. A tudósok nem biztosak abban, hogy vannak-e további előnyei.
Ebben a cikkben azt vizsgálom, hogy miért fordulnak elő női orgazmusok, és mi történik az orgazmus során. Megszüntetek néhány általános tévhitet is.

Miért van orgazmus a nőknél?

Az orgazmus intenzív örömet okozhat, amelynek megvannak a maga előnyei. A férfi orgazmus előnyei egyértelműek. A férfiaknak ejakulálniuk kell, hogy spermát helyezzenek a hüvelybe, ami terhességhez vezethet. A férfi orgazmus tehát egyértelmű evolúciós célt szolgál.

A női orgazmus célja kevésbé egyértelmű. A kutatók számos lehetséges előnyre tettek javaslatot, de keveset szigorúan teszteltek, és egyetlen elméletnek sincs meggyőző tudományos támasza. Nem mindennek azonban egyértelmű célja van a testnek. A tudósok nem fedezték fel az emberekben fennmaradt egyes tulajdonságok evolúciós előnyeit.

Egy tavalyi tanulmány azt állítja, hogy a női orgazmusnak nincs nyilvánvaló evolúciós előnye, és ez egy olyan relikvia lehet, amikor az orgazmushoz kapcsolódó hormonok szükségesek voltak ahhoz, hogy a nő peteérjen. Mivel nem volt evolúciós szükség a női orgazmus megszüntetésére, akkor is fennmaradt, amikor már nem volt szükség a termékenységre.

  • Anna vagyok blogger és influencer! Ukrajnából jöttem, ott újságírást tanultam és szexuálpszichológiai képzést végeztem. Szexshopban is dolgoztam több évig, az erotika a kedvenc témám. A cikkben a magyar fogalmazásom és nyelvtan még nem tökéletes. A tegeződés, magázódás még ami gondom, de igyekszem.

Az orgazmus azonban fontos célokat szolgálhat. Az általa okozott öröm ösztönözheti a nőstényeket a nemi életre. Ez elősegítheti a szexuális partnerrel való kötődést is, amelynek jelentős evolúciós előnyei vannak.

Mi történik egy orgazmus során?

Az izgalom során a nemi szervek véráramlása megnő, emiatt érzékenyebbé válnak. Az izgalom növekedésével az ember pulzusa, vérnyomása és légzési sebessége is növekedhet. Az orgazmus közeledtével az izmok megrándulhatnak vagy görcsbe kerülhetnek. Sok nő ritmikus izomgörcsöt tapasztal a hüvelyben egy orgazmus során.

Számos kutató javasolta, hogy a szexuális válasz meghatározott szakaszokat követjen, bár az ezekről a szakaszokról szóló elméleteik eltérőek.

A legtöbb elmélet a következő szakaszokat tartalmazza

Izgalom, amely során az élvezés épül. Fennsík, amely során az izgalom növekszik és kiegyenlítődik. Orgazmus, amely intenzív örömérzetet okoz. Felbontás, amelynek során az izgalom csökken. Sok nő képes újabb orgazmusra a feloldás után, míg a férfiak általában pihenőidőt igényelnek, mielőtt újabb orgazmust kapnának.

Egészségügyi előnyök

Bár az internet tele van olyan cikkekkel, amelyek azt ígérik, hogy az orgazmusok javítják a bőrt, a hajat és az általános egészségi állapotot, kevés tudományos bizonyíték áll rendelkezésre arról, hogy az orgazmusok különleges egészségügyi előnyökkel járnának.

A tudósok nem azonosították a női orgazmus evolúciós előnyeit, és nem találták, hogy az orgazmusok javítják az egészséget. De az orgazmus kellemes, és az öröm saját haszna lehet. A kellemes szex javíthatja az ember hangulatát, enyhítheti a stresszt, fokozhatja az immunitást és elősegítheti a jobb kapcsolatokat.

A nőknek nincs szükségük orgazmusra a teherbeeséshez. Korlátozott számú bizonyíték azonban arra utal, hogy az orgazmus növelheti a termékenységet.

Egy nagyon kicsi tanulmány például azt mérte, hogy a női orgazmus után jobb volt-e a sperma megtartása. Míg az eredmények ezt megerősítették, annak bizonyításához, hogy a női test jobban megtartja a spermiumokat egy orgazmus után, nagyobb vizsgálatokra lesz szükség, jobb minőségű kivitelezéssel.

Tévhitek a női orgazmusról
Az emberek sok tévhitet vallanak a női orgazmusokról. Néhány mítosz a következőket tartalmazza:
– Azoknál a nőknél, akik nem tudnak orgazmust szenvedni, pszichológiai problémák vannak. Míg a trauma, a kapcsolati problémák és a rossz mentális egészségi állapot megnehezítheti az orgazmust, sok egészséges szexuális beállítottságú és jó párkapcsolattal rendelkező embernek még mindig nehézségei vannak.
– Az orgazmus fizikai és pszichológiai válasz is, és számos egészségügyi probléma megnehezítheti az ilyen szexuális élvezetet.
– Néhány ember az elégtelen kenés miatt orgazmusért küzd. Ez előfordulhat hormonális fogamzásgátló szedése közben, vagy terhesség alatt vagy után, vagy a menopauza miatt.
– A penetratív szexből származó orgazmusok a szexuális kifejezés általános vagy legegészségesebb formája. Az önjelölt szakértők, főleg a férfiak, régóta mondják a nőknek, hogy heteroszexuális közösülésből kell orgazmusra kényszerülniük. Sok nő azonban csak a csikló stimulációjától szenvedhet orgazmust.
– Sigmund Freud azzal érvelt, hogy a hüvelyi orgazmus a felsőbbrendű és érettebb orgazmus. Semmi bizonyíték nem támasztja alá ezt az állítást.

Tévhit, hogy a nőknél nem lehet hüvelyi orgazmus
Míg a hüvelyi orgazmusok ritkábban fordulnak elő, mint a csikló stimulációja, néhány nőnél vannak – más stimulációval vagy anélkül. A női orgazmus sokféle stimulációból eredhet , beleértve a hüvelyi, a csikló és a mellbimbó érintkezését. Nem mindenki azonos típusú stimulációból származó orgazmus.

Tévhit, hogy a nőknek szerelmesnek kell lenniük a partnerükbe
Az orgazmus összetett pszichológiai és biológiai tapasztalat,  az orgazmus elérése és átélése nem minden nő esetében azonos. Egyes nőknek szeretniük kell az orgazmust, míg mások meg a partnerüket. Egy személy kapcsolata a partnerével befolyásolhatja vagy nem befolyásolhatja az orgazmus képességét a szex során.
Egy  tanulmány megállapította, hogy a leszbikus nők 90 %-a azt mondta, hogy általában vagy mindig orgazmusa van szex alatt, szemben a biszexuális nők csupán 70 % -ával és a heteroszexuális nők 62% -ával.

A résztvevők nagyobb valószínűséggel gyakoroltak orgazmust, ha:
– több orális szexet kapott
– hosszabb ideig tartó szexet folytatott
– magasabb párkapcsolati elégedettségről számolt be
– azt kérte, amit az ágyban akartak
– szexuális e-maileket vagy sms-eket, telefonálásokat folytat
– kifejezte szeretetét a szex során
– szexuális fantáziákat hajtott végre
– új szexuális pozíciókat kipróbált

A partner meg tudja mondani, hogy egy nőnek volt-e orgazmusa. Anélkül lehet megmondani, hogy egy nőnek volt-e orgazmusa, anélkül, hogy megkérdezte volna tőle. Vannak, akik orgazmus közben adnak hangot, mások pedig hallgatnak. Egyesek az orgazmus után kipirulnak vagy izzadnak, mások viszont nem.

Az a személy, aki tudni akarja, hogy partnere szenvedett-e orgazmust, szembeszegülés nélkül kérdezhet. Ha a válasz nem, kerülje az ítélkezést, a haragot vagy az alkalmatlanság érzését – ezek nyomást gyakorolhatnak az emberre az orgazmusra, ami szorongáshoz vezethet és megnehezítheti azt. Ehelyett beszélje meg, hogy inkább a szexhez való más megközelítést választanák-e.

Mi van, ha nincs orgazmus?

Az orgazmusra való képtelenség gyakori probléma, és különféle okokból jelentkezhet. Lehet, hogy egyesek nem kapják meg a megfelelő típusú stimulációt a szex során, míg mások a nemhez kapcsolódó traumát tapasztalhattak. Mások egyszerűen nem érdeklődhetnek.

A tapasztalatok számos tényezőt azonosítottak, amelyek növelik a szexuális zavarok kockázatát, többek között:
– kapcsolati problémák
– feszültség
– mentális egészségi problémák
– rossz fizikai egészség
– genitourináris problémák, például kismedencei fájdalom
– abortusz története
– a női nemi szerv megcsonkítása
– szexuális visszaélés
– vallásosnak lenni, talán szexuális szégyen és megbélyegzés miatt

Ugyanez a tanulmány számos módosítható kockázati tényezőt azonosított, amelyek javítják a szexuális élményt, többek között:
– gyakorlat
– napi szeretet egy partnertől
– pozitív testkép
– szexuális nevelés
– intim kommunikáció a partnerrel

A maszturbáció segíthet abban, hogy az ember megtalálja azt, ami jó neki. Néhány egyéb stratégia, amely segíthet:
síkosítók szexuális kenőanyagok használata a szex kényelmesebbé tétele érdekében
– arra kérve egy partnert, hogy izgassa a csiklót szex közben, akár csiklóizgató vibrátorral is
maszturbálás a szex alatt
– fantáziák megbeszélése egy partnerrel
– mondani a partnernek, ha valami nem érzi jól magát

A fent említett  tanulmány, amely összehasonlította a különböző szexuális irányultságú emberek orgazmus gyakoriságát, azt találta, hogy a szex során a következő viselkedés növeli a nők orgazmusának valószínűségét:
– mély csókolózás
– nemi szervek ingerlése a hüvelyi közösülés során
– orális szex

Ha az önsegítő stratégiák nem működnek, a szexuális diszfunkcióra szakosodott orvos képes azonosítani a problémát, ha van ilyen. Sok orvosi probléma megnehezítheti az orgazmust, beleértve:
– a síkosítók használatának hiánya
– hormonális egyensúlyhiány
– kismedencei fájdalom
– izomzavar
– a trauma története
Amikor a trauma vagy a kapcsolati problémák megnehezítik az orgazmus kialakulását, vagy ha egy személy szégyelli a szexet vagy vágyait, az egyéni vagy páros tanácsadás segíthet.

Összegzés

A női orgazmus komoly tudományos kutatása viszonylag friss. Még egyes orvosok is elhihetik a női orgazmusról szóló mítoszokat, vagy úgy gondolják, hogy ez nem fontos a női szexuális élmény szempontjából.

Ez azt jelenti, hogy sok embernek problémái lehetnek az orgazmusokkal kapcsolatos megbízható információkhoz való hozzáféréssel. Egy hozzáértő, együtt érző orvosi szakember segíthet az embernek megérteni az orgazmus folyamatát és azonosítani a szexuális elégedettség lehetséges akadályait.

Nincs helyes út az orgazmushoz, és nincs helyes módja a szex iránti érzésnek. Az embereknek azt kell folytatniuk, ami nekik jó.