Nem a kor számít, hanem a vágy és hogy a partnerednek szexi legyél

A középkorú és idős emberek rendkívül különbözőek a szexualitásban, akárcsak az élet többi területén. Egy életutat végigkísérő felmérés során kiderült: az életükkel elégedett emberek kivétel nélkül jónak vagy legalábbis kielégítőnek tartják párkapcsolatukat, míg aki boldogtalan párkapcsolatban él, életét kompromisszumnak, taposómalomnak véli.
A kutatás egyértelműen megmutatta, hogy az életminőség legfontosabb meghatározója a magánéletből fakad, ezt követi a munka, amennyiben az hivatás: nem a kor számít, hanem a vágy és hogy a partnerednek szexi legyél.

A rendszeres, egészséges nemi életet csak a rövid távú memóriakészség változásaival sikerült kapcsolatba hozni, a hosszú távúval viszont nem. A kutatást végző szakértők úgy gondolják, hogy a szex stimulálja a hippokampuszt, és ez az agyi terület nagyon fontos szerepet játszik a memóriaműködésében.

Az egészséges szexuális életnek egyébként számos más egészségügyi előnye is van. Jobb lesz tőle a kedélyállapot, serkenti az oxitocintermelést, ezáltal nemcsak a partnerek közötti kötődést erősíti, hanem a stressz csökkentésében is nagyon hatékony. Azt is kutatások igazolják, hogy akik hetente legalább egyszer nemi életet élnek, erősebb az immunrendszerük, és ritkábban lesznek betegek. Emellett a férfiak esetében a prosztatarák kialakulásának esélyét is csökkentheti.

Hőhullámok, hangulatingadozások, éjszakai izzadás – ez csupán néhány a menopauza főbb tünetei közül, azonban talán még ezeknél is kellemetlenebb a fellépő nagyfokú hüvelyszárazság, ami bizony jócskán rányomja a bélyegét a szexuális életre. A Yale Egyetem Orvostudományi tanszékének szülész-nőgyógyásza a Huffington Postnak elmondta, ilyenkor hasonlóan nagy változások mennek végbe a nő szervezetében, mint a menstruáció kezdetekor. Azonban ekkor az ösztrogén szintje csökken, aminek következtében a medence tájékán a váráramlás is lelassul, így hüvelyszárazság, hüvelyi atrófia (sorvadás), illetve izomtónus csökkenés léphet fel, ami kevésbé élvezetes, vagy akár fájdalmas szexhez vezethet.

A hüvelyszárazság tehát igen gyakori probléma a menopauza alatt és után is, az orvosok az esetek többségében ösztrogéntartalmú krémeket és géleket, valamint síkosító használatát javasolják, azonban van még egy megoldás rá, ami talán szokatlan, de elvileg használ: ez nem más, mint a vibrátor.

A orvos szerint ugyanis a vibrátorok használatával javul a kismedencei terület vérellátása, aminek eredményeként fokozódik a hüvelyi nedvesség, ráadásul hamarabb és jobban is fog reagálni a szexuális ingerekre – ami nem egy elhanyagolható szempont, főleg, ha az ember aktív nemi életet kíván élni.

Öregkorban fontos a humorérzék. A kaland íze. Arcpír télen. Csípő, amibe bele lehet markolni. Nyitottság. Magabiztosság. Alázatosság. Jó étvágy. Valaki, aki hallgat az intuíciójára. Egy okos visszavágás. Jelenlét. Gyors észjárás. Egy ártatlannak tűnő hölgy, aki piszkos viccet mesél. Egy nő, aki már felismerte, hogy milyen gyönyörű. A lenyugvó nap ereje önkielégítés és szex idős korban cikk itt olvasható.