Tévhitek az orgazmusról

onkielegites_vibratorralAz orgazmus a nemi aktus tetőpontja; a nemi szervek szexuális ingerlése által kiváltott rendkívül intenzív pszichológiai és fizikai örömérzet, kéjérzet. Az orgazmus euforikus lélektani élmény, melyet önkéntelen testmozgások, izommozgások, megemelkedett pulzusszám, vérnyomás és szapora légzés kísér. Az orgazmus során illetve azt követően a szervezetben neurohormonok (oxitocin és prolactin) termelődnek, amelyek az orgazmus utáni kellemes testi állapot fenntartásáról gondoskodnak néhány percen keresztül. (A kifejezés a görög οργασμός („izgalom”, „duzzadás”) szóból származik. Az orgazmust szokásos esetben (egyben a legkönnyebben) a férfiaknál a pénisz, nőknél a klitorisz közvetlen ingerlése váltja ki, mely történhet szexuális együttlét (más néven közösülés vagy szeretkezés) vagy autoerotikus szexuális tevékenység (más néven önkielégítés vagy maszturbáció) során. A szexuális kultúra részeként gyakori a szexuális partnerek egyidejű orgazmusára való törekvés, azonban ez sok esetben nehezen megvalósítható a nők és a férfiak eltérő szexuális, fizikai adottságai miatt.
A szex körül rengeteg tévhit kering, de talán a női orgazmus körül még több. Ezek egy része kifejezetten veszélyes, hiszen számos nőben vagy férfiban alakulhat ki szorongás egy-egy hamis állítás miatt, ez pedig hatással van szexuális életükre is. Ne hagyd, hogy kevésbé tájékozott ismerőseid butaságokkal tömjék tele a fejedet, inkább olvasd el, mit is kell pontosan tudnod az orgazmusról!
Az orgazmushiány a frigiditás jele
A frigiditást a köztudat tévesen az orgazmushiánnyal azonosítja, pedig a frigiditás tünetei közt a szexuális étvágytalanságot, érzéketlenséget is megtaláljuk. Vagyis: minden frigid orgazmushiányos, de nem minden orgazmushiányos frigid. Az a nő, aki kívánja, igényli a szexet, élvezi is, de nem tud kielégülni, nem lehet frigid, csak orgazmushiányos.
Ha nem élsz át orgazmust, frigid vagy
Óriási tévhit, ám mégis szinte a leggyakoribb tévedés az orgazmus hiánya és a frigiditás közé egyenlőségjelet tenni. A frigiditás ugyanis nem más, mint a teljes szexuális hidegség, vagyis az érintett nők egyáltalán nem éreznek szexuális vágyat, és képtelenek orgazmust átélni. Legtöbben nem is értik, miért csapnak mások a szex körül ekkora hűhót, hiszen őket nem foglalják le az erotikus gondolatok. Ezzel szemben azok a nők, akik „csupán” az orgazmus hiányáról számolnak be, nem küzdenek hasonló szexuális érdektelenséggel! Valószínűleg mindössze arról van szó, hogy az átlagosnál több időre és törődésre van szükségük az orgazmushoz – és persze egy figyelmes partnerre, aki mindezt megadja nekik.
A hüvelyi orgazmus felsőbbrendű, mint a csiklóorgazmus
Bizonyos pszichológiai és kulturális okok miatt korábban igyekeztek rámutatni, hogy van különbség a klitorális és a vaginális orgazmus között, pedig ez sem igaz. Az orgazmus élménye és érzése is ugyanolyan, és mindkét esetben ugyanazok a folyamatok zajlanak le. Az tény, hogy a nők többsége a csikló izgatásával éri el az orgazmust, de ennek intenzitása megegyezik a hüvelyi úton elérttel, így teljesen felesleges a megkülönböztetés.
A női orgazmusban nagy szerepe van a pénisz méretének
A szakemberek szerint szinte biztos, hogy nincs akkora szerepe a méretnek, mint amekkorát tulajdonítanak neki. A hüvelyben ugyanis kevés idegszál fut, azok is a hüvely bejárati részén helyezkednek el, a felső kétharmadban alig van olyan ideg, amely szexuális izgalmat keltene. Vagyis egy kisebb pénisszel rendelkező partner is okozhat fergeteges orgazmust. Sőt, sok nőnél a hüvely végén lévő méhnyak érintése kifejezetten fájdalmas, így számukra az extra nagy méret nem is igazán jó választás!
A férfiak orgazmusa mindig ejakulációval jár
A közhiedelem azt is törvényszerűnek tekinti, hogy a férfiak ejakulációja és orgazmusa nem létezik egymás nélkül, pedig ez is csak egy újabb tévhit. Ugyan nem túl gyakori, azért előfordul, hogy a magömlés nélkül jön az orgazmus, sőt, ennek fordítottja is: a férfi akár ejakulálhat is különösebb élvezet nélkül.
Egy nő csak akkor jut el a csúcsra, ha megtalálja a G-pontját
Nem, hiszen orgazmust nemcsak a hüvelyi behatolás tud okozni, hanem például a csikló ingerlése is. Ráadásul a G-pont létezését a nők egy bizonyos részénél nem sikerült bizonyítani. Azoknál azonban, akiknek elsődlegesen hüvelyi ingerléssel kiváltott orgazmusa van, valószínűleg tényleg nagy szerepet játszik ez a babszem nagyságú terület. Hogy hol keresd? A hüvely elülső falán, körülbelül 2-3 centiméterre, ám érdemes izgalmi állapotban keresgélni, ugyanis ilyenkor megdagad, pénzérme nagyságúra nőhet a mérete.
Valaki vagy képes az orgazmusra, vagy nem
Az, hogy eljut-e valaki a csúcsig, nem adottság kérdése – eltekintve néhány ritka esettől. A szexet igenis tanulni kell, és mindez azzal kezdődik, hogy kitapasztalod-e magadon, mi az, ami jól esik a testednek, és mi az, ami kevésbé. Ha így informálódsz, később már tudni fogod, milyen irányba vezesd kedvesedet, akinek szintén meg kell tanulnia, hogyan okozzon neked örömet. Úgyhogy ha valakivel rögtön nem élsz át olyan fergeteges orgazmust, mint például előző pároddal, akkor se ess kétségbe! Időre van szükségetek, hogy felfedezzétek egymás szükségleteit!
A férfiaknál nem lehetséges a többszörös orgazmus
Nemcsak nők kiváltsága a multiorgazmus, vagyis az egymást gyorsan követő orgazmusok elérésének képessége. Bár a férfiak közvetlenül ejakuláció után olyan állapotban vannak, hogy szinte lehetetlen őket felizgatni (ennek oka, hogy új ondómennyiséget kell biztosítani), akik képesek a magömlés nélküli orgazmusra, azok a többszörös orgazmusra is. A technika sok gyakorlással elsajátítható (a tantra ad hozzá tippeket), de a végeredmény megosztja a férfiak véleményét: egyesek kirobbanó érzésről számolnak be, mások szerint az alternatív orgazmusfajták nem olyan kielégítőek.
Csak egyféle orgazmus létezik
Ez óriási vita tárgya. A szakemberek szerint alapvetően kétféle orgazmust lehet megkülönböztetni: a csikló ingerlésével kiváltottat, illetve a hüvelyit. Az előbbi nagyon intenzív, erőteljes, de rövidebb ideig tart, míg a hüvelyi mélyebb, ám nehezebben ismételhető. A legtöbb nő maga is meg tudja különböztetni e kettőt, sőt sokan csak az egyiket tudják átélni. Maga a folyamat azonban fiziológiailag és agyilag ugyanolyan, a hüvely- és gátkörnyéki izmok ritmikusan összehúzódnak, majd elernyednek, az agyadban a félelemért, szorongásért felelős rész pedig egyszerűen kikapcsol.
A női orgazmusnak egyértelmű jelei vannak
Felmérések szerint a nők 64 százaléka színlelt már legalább egyszer orgazmust. Nem csoda hát, ha a férfiak nem bíznak a partnerükben, és keresik a bizonyítékokat az aktus ideje alatt. Sokan esküsznek a fizikai jelekre, mint a szapora légzés, összehúzódó hüvelyi izom, megfeszülő test, stb, de valljuk be, ezeket a tüneteket még egy kezdő szerető is tudja produkálni, ha színlelni akar. Az orgazmust ráadásul mindenki másképp és másmilyen intenzitással éli meg, nem mindenki kaparja le a tapétát a falról, ha elélvezett.