Szexshop Mekkában

Az egyik legszentebb városban hamarosan megnyílik az El Asira nevű szexbolt. Saría-kompatibilis lesz – írja a brit Independent. A zarándokok miatt bombaüzletnek ígérkezik, még ha vibrátort és gumibabát nem is fognak árulni. Szaud Arábiában az iszlám klérus engedélyezte, hogy tematikus szexshop nyíljon a szent városban, Mekkában.

muszlim-szexbolt-szexshop-uzlet-mekka

Az üzlet nyitása azért pikáns, mert például a női egyenjogúság terén Szaúd-Arábia igen gyászos helyen szokott szerepelni a világranglistán. A World Economic Forum 2013-as Global Gender Gap Report-ja 136 országból a 127. helyen hozta az arab országot, ahol kortól függetlenül csak úgy mehetnek ki a nők az utcára, ha van egy férfi kísérőjük. Szaúd-Arábia az egyetlen hely a világon, ahol csak a férfiak vezethetnek autót, és az idei statisztikák szerint a munkavállalóknak mindössze 13 százalékát adják a szaúdi nők.
Hogy mégis van helye egy szexboltnak Mekkában, arra magyarázat lehet, hogy az iszlám nem prűd vallás. „A Koránban is számos rész buzdítja a férfiakat és asszonyaikat, hogy sokasodjanak” – állítja egy, az Independent által megszólaltatott Angliában élő imám. Ő úgy vélte, ez a boltnyitás nem fogja radikálisan megváltoztatni a szaúdi szokásokat, vagy azok nézeteit, akik úgy gondolják, hogy a nőknek egyetlen feladatuk, hogy kiszolgálják a férjüket. Szexuális forradalmat sem fog hozni, de legalább megkérdőjelezi azt a narratívát, hogy szex és imádkozás nem létezhet párhuzamosan.
Első sorban különféle síkosítók, és az érzéki élvezeteket elősegítő olajak lesznek a kínálatban, és borítékolható, hogy sokan betérnek majd, hiszen ahogy azt arab médiumok hangsúlyozták, csak olyan termékeket árulnak, amelyekre az iszlám vallási vezetők is áldásukat adták.
Üzletileg pedig óriási lehetőség. Minden évben milliónyian mennek a zarándokok a városba, vagyis szinte biztos, hogy a mekkai El Asira szexshop üzlet soha nem lesz üres.