Szex és a gátlásoldó alkohol

Sok kultúrában az alkohol előkelő helyet foglal el a társas érintkezések minden formájában: családtag, barát, ismerős, szerető egyben. A baráti találkozók nagyon sok esetben az „ivás” köré szerveződnek, az alkohol az ismerkedések elengedhetetlen része, és az amerikai filmekből ismerős esti lazítás fontos kelléke.

lakohol-es-a-szex

A bor és a pezsgő a párkapcsolatokban is megtalálta a helyét, a romantikus vacsoráknak éppúgy szerves része egy pohár könnyű ital, mint az első randevúknak vagy a szexuális érintkezésnek. Az, hogy miért fogyasztunk alkoholt, nyilvánvaló: lazít, oldja a gátlásokat és a nagyszerűségünk illúziójával ajándékoz meg minket. Azt azonban kevesen tudják, mi is zajlik a szervezetben és milyen élettani következményekkel jár, amikor a vágyat az alkoholmámorral elegyítik.
Egy férfi és egy nő, könnyű, válogatott ételekkel kényeztető jó vacsora, elegáns teríték, rafináltan szexis öltözék, gyertyafény, karcsú poharakban csillogó ital: minden együtt van a filmekből ismert jelenethez, ami egy szerelmes együttlét csábító bevezetője lehet. Hogy milyen szerepet játszik ebben az alkohol? Fontos maga a tevékenység is, hiszen sokféle, tradicionális jelentéssel bíró szokás, apró szertartás kapcsolódik hozzá, mint ahogy sokaknak például a kávézás vagy a cigaretta fele örömét is ezek adják. Az ital kiválasztása, a kínálás, a töltés, a koccintás, a fény felé emelt poharak stb. megannyi alkalom arra, hogy két ember közeledésének apró lépése legyen. Gazdag, évszázados kultúrája van ennek, kifinomult üzeneteket lehet így közvetíteni. Egészen mást árul el két ember kapcsolatának jellegéről például, ha pezsgőt, illatos konyakot, színes koktélt vagy ha sört, pálinkát, forralt bort isznak így együtt. Nem kell hozzá tudományos vizsgálat, hogy elhiggyük: valószínűleg „közelebb vannak az ágyhoz” azok, akik kettesben vacsorázva könnyű pezsgővel koccintanak, mint akik nagy korsó sörökkel. Ezeket a benyomásokat, apróságokat nem szoktuk tudatosítani, megfogalmazni magunkban, de a társas kapcsolatokban kicsit is járatos emberek ezt pontosan érzékelik. Az ivás a testbeszéd finom, erotikus jelzéseire is alkalmat adhat: egy összenézésnek koccintás közben akár ígéretértéke is lehet, ráterelheti a figyelmet a pohárra fonódó ujjakra, a szájra, és az ital színének, illatának, ízének érzékelése fogékonyabbá teheti az érzékeket egyéb örömekre is. Ráadásul a pohár, az ivás segítséget adhat akkor is, ha valamelyik fél zavarban van, ideges, izgatott: tevékenységet ad, elfoglalja a kezeit, társalgáshoz is mankót, témát szolgáltat.
Az asztaltól az ágyig: A folyamat a hipotalamuszból ered, többek között ez a szervünk irányítja a szexuális vágyat és a teljesítőképességet. Az alkohol felszívódásával a szexuális vágy bizonyítottan megnő, a teljesítmény pedig csökken. Alaptalan tévhit tehát, hogy az alkohol növeli a szexuális teljesítőképességet. A vágyra, vagy inkább nevezzük úgy, vállalkozókedvre valóban stimuláló hatással van, ám ezzel ellentétes a valós teljesítményre gyakorolt befolyása.
Az alkoholfogyasztásnak különösen az első fázisában teljes az élmény: a jókedv és az önbizalom, valamint az az illúzió, hogy az elfogyasztott ital hatására nő a teljesítőképesség, még jótékony hatással is van az együttlétre. Nehéz meghatározni, hol az a fordulópont, amikor a hatásból ellenhatás lesz, amikor a szesz gondokat okoz az erekció, illetve a nedvesedés szempontjából. Ahogy Shakespeare mondja a Machbetben: „Az alkohol feltüzeli a vágyat, de hamvába dönti az előadást.”
Hogy kinél mely alkoholos ital milyen hatást vált ki, természetesen nagyon különböző lehet. Mindenkinek megvannak a maga, egyéni tapasztalatai. Az afrodiziákumok kapcsán például gyakran előkerülnek a különböző borok, míg a sör „hatásgörbéje” sokkal laposabb: az elfogyasztott mennyiség hatására a szexuális vágy enyhe emelkedése után hamar beköszönt a fáradtság, tompaság érzése. A röviditalok gyors és erőteljes hatást váltanak ki, élénkséget, tettrekészséget provokálva az italozóban, ez az érzés azonban – különösen a mennyiség növekedésével – gyorsan tovatűnik.
Hasznostól a károsig: Az alkohol társasági szerepének megbélyegzése lehetetlen, főleg pedig felesleges. Éppúgy megvan a helye a baráti összejöveteleken, mint a szexuális életben, ám a mértékvesztéssel nem csupán a kellemes hatás válik semmissé; jóval komolyabb és hosszabb távú kellemetlenségeket is okoz.
Hogy mit lehet túlzott szeszesital-fogyasztásnak nevezni, egyénenként változik. Az általánosan elfogadott tétel a férfiak esetében a napi 80 gramm, nőknél 40 gramm – efölött beszélhetünk – elsősorban a májat érintő – tartós károsodásról, ha az alkoholfogyasztás rendszeres. A grammban mért mennyiség persze többet mond, ha üvegre fordítjuk: 60–100 gramm alkohol 4–7 üveg sörnek vagy 1 liter bornak felel meg.
Az alkohol szerepe bizonyítottan egyre nagyobb az elhízásban is. Európában a felnőtt lakosság energiabevitelének majdnem 20 százaléka származik az alkoholfogyasztásból. Az alkohol grammonkénti energiatartalma 7,1 kcal, azaz 30 kJ, ami viszonylag gyorsan, az emésztőrendszer igénybevétele nélkül épül be a szervezetbe.
A huzamosabb ideig tartó alkoholizálás, nagyivás tartósabb, nehezen visszafordítható következményekkel jár. Az alkoholisták többnyire nagyon súlyos szexuális gondokkal küzdenek. Nőknél a szexuális késztetés, a libidó csökkenése, hüvelyszárazság, fájdalmas közösülés jelentkezik, a férfiaknak pedig a potenciájuk jelentősen csökken, merevedési zavarok, korai magömlés rontja a szexuális életüket. Mindezt tovább nehezíti az, hogy az alkoholizálás tönkreteszi a párkapcsolatokat is, így a partner együttérző segítségére sem lehet úgy számítani, mintha önhibáján kívül, egyéb betegség miatt került volna ilyen kellemetlen helyzetbe. A szlogennal élve: ön dönt, hogy iszik, vagy szeret?