Potencianövelő agyarak? Na ne, inkább növényi potencianövelő!

Farmerek akarják árulni az orrszarvúak agyarát, Dél-Afrikában. Évek óta tenyésztik is az állatokat, ezzel akarják őket megmenteni a kihalástól.

Az orvvadászok ugyanis majdnem kiirtották őket, mert az orrszarvú agyara még az aranynál is drágább. A keleti gyógymód szerint ugyanis rákellenes, és potencianövelő hatása van.

Az orrszarvú tülkéből készült őrleményt ma elsősorban afrodiziákumként alkalmazzák, főként Vietnamban nagy erre az igény. Ki gondolná, hogy potenciazavarokkal küszködnek, hiszen így is jó sokan vannak arrafelé. Érdekes módon e tudományos alapokat nélkülöző nézet Nyugaton keletkezett, s innen jutott el Ázsiába. A rinótülköt azonban a HKO már több mint kétezer éve alkalmazza egyéb célokra: állítólag hatásos fájdalom- és lázcsillapító és másnaposság ellen is kiváló.

E készítmények gyógyítják még a tífuszt, védenek a mérgezés ellen, és enyhítik a hallucinációt, sőt kelések és kiütések ellen is javallottak. Mindezek mellett dísztárgyakat is készítenek belőle.

A kínai kutatók által megállapított lázcsillapító hatásról szóló cikk hemzseg a módszertani hibáktól, s emiatt konklúziója több mint kétséges; az egyéb hatásokat pedig tudomásom szerint még nem vizsgálták, ami nyilván nem jelenti azt, hogy működnek is.