A tesztoszteron spray fokozza a szexuális kielégültséget

Egy nemrég végzett felmérés szerint, ha kis mértékben is, de a tesztoszteron spray segíti a menopauza előtt lévő nők szexuális kielégülését, bár a kutatók szerint sokszor az egyszerű placebó (hatóanyag nélküli szer) is rendelkezhet ilyen hatásokkal.
A kísérletben összesen 261, 35 és 46 év közötti ausztrál nő vett részt. A saját bevallásuk szerint alacsony libidójú nőket csoportokra osztották, majd a csoportok tagjait különböző dózisú tesztoszteron-spray-vel vagy placebóval kezelték 16 héten keresztül. A kísérlet végén minden nő a szexuális életének javulásáról számolt be.
A placebó és a tesztoszteron-spray hatásfoka között csak azokban az esetekben mutatkozott különbség, ahol legalább közepes dózist alkalmaztak a spray-ből. A tesztoszteronnal kezelt csoportok tagjainak 81-86, míg a placebóval kezelt csoport tagjainak 70 százaléka számolt be valamilyen nem kívánt mellékhatásról. A leggyakoribb ilyen mellékhatás a hastájéki szőrnövekedés volt, a spray-vel ugyanis ezt a területet kezelték leggyakrabban.
“A nők tesztoszteron-szintje és libidója az évek múlásával csökken, de ez nem jelenti azt, hogy a szexuális kielégületlenség szorosan összefüggene a tesztoszteron hiányával – nyilatkozta Dr. Rosemary Bassone, a British Columbia Egyetem munkatársa – Nincsen egyértelműen elfogadott eljárás a tesztoszteron-hiányos nők számára, ugyanis nem tudjuk, hosszú távon hogyan alkalmazható a terápia teljes biztonsággal.”
“Ezért a szexuálisan kielégületlen nőknek a tesztoszteron-szedés helyett először saját fizikai és mentális egészségi állapotukat és partnerkapcsolatukat kellene felülvizsgálniuk, majd kognitív viselkedésterápiával, szexuális tanácsadás igénybevételével, vagy pszichiátriai kezeléssel segíteni saját magukon” – nyilatkozta Dr. Bassone.