A sperma minőségének ellenőrzése

A sperma minősége olykor ellenőrizhető, és nem árt élni a lehetőséggel. Például azért, mert nem hiszel nekem, és amit fentebb írtam, azt ellenőrizni akarod. Bátran tedd meg, mert a tapasztalatot semmilyen leírás sem helyettesíti. Ha nem hiszed el, hogy a bulis napok után mennyire pocsék íze lesz, próbáld ki, és megérted a barátnődet. Mondhatod, hogy fúj, milyen undorító, de a legkevésbé sem az.
sperma_vizsgalataAz ellenállás ez irányban nem túl meglepő, mert alapvetően él az a tévhit, hogy csak a homoszexuális férfiak ízlelik a spermát. Az alapvető különbség az, hogy ők másokét, te viszont a sajátodat fogod megkóstolni, és itt főleg a kóstoláson van a hangsúly. Egyáltalán nem a teljes elfogyasztás a lényege, hanem az, hogy tisztában legyél azzal, amit a barátnőd fog érezni.
Megígérhetem neked, hogy szeretni nem fogod, és nem is kell. De az is biztos, hogy a megfelelő minőség, és íz elérése után nem lesz ezzel problémád, és ez az ez irányú előítéleted is el fog múlni. Ha jó az íze, akkor neked sem fog gondot okozni olykor a minőség ellenőrzés, mert nem lesz rossz. A minőség ellenőrzés folyamata egy kis figyelmet fog igényelni. Az orgazmus után is vehetsz mintát az ujjaddal a kilövellt ondóból, de valószínűleg nem lesz túl vonzó, ám még az orgazmus előtt semmiféle problémád nem lesz vele. Az önkielégítés során alkattól függően több kevesebb átlátszó csepp fog szivárogni a szerszámodból, ez az előváladék, ez az a folyadék amit a prosztata termel.
Ez főleg enyhén sós lesz, ideális esetben messze a tűréshatár alatt, ízre semmiféle gond nem lesz vele. Ez a jó eredmény. Amire neked szükséged van az nem ez, hanem a fehér rész, tehát maga az ondó. A technikája nagyon egyszerű. Az orgazmus közeledtével érezni fogod, ahogy közeledik a kitörés, ekkor a fitymát a makkra húzva nagyon picike szinte nem is látható fel-le mozgatással elég közel tudod vinni magadat a kitöréshez ahhoz, hogy odabentről elinduljanak az első cseppek. Ekkor még nem az orgazmust fogod érezni csak azt, hogy nedvek indulnak el. Ekkor állj meg. Szinte magától elkezd kicsorogni pár csepp, a már tényleges ondóból. Ezt nyugodtan vedd fel az ujjaddal, és ezt meg is kóstolhatod.
Ami ízt ekkor érzel, azt fogja érezni a barátnőd is. Attól, hogy te férfi vagy, az ondód íze még pontosan ugyanolyan hatással lesz rád, mint a barátnődre. Vagy kifejezetten rossz, vagy pedig jó. Az édeset, sósat, keserűt mindketten ugyanúgy érzitek ugyanis. Hidd el, hogy ha számodra botrányos lesz az íze, akkor számára is. A megfelelő minőségű, édes sperma számodra vállalható lesz, és maximum idegenkedéssel fogod fogadni, de nem az íze miatt. Ebben az esetben biztos lehetsz benne, hogy a barátnődnek is maximum ennyi baja lesz vele: nem szokta meg, és idegenkedik tőle. De az ízével nem lesz gondja. Olykor nem árt egy kicsit ellenőrizni, mert amit te érzel, azt fogja ő is érezni.
Spermium, sperma orvosi vizsgálata
Sajnos az elmúlt évtizedek statisztikája szerint a férfiak nemzőképességi mutatói fokozatosan romlanak. A normálisnak tekintett alacsonyabb értékek esetén a nemzőképesség valószínűsége csökken. Ha alacsony a spermiumszám kevesebb spermium éri el a petesejtet természetes körülmények között, ha a motilitásában vagy a morfológiájában van eltérés, csökken a túlélés esélye a női ivarszervben, illetve a sperma nehezebben jut el a petesejtig.
A férfiak nemzőképességéről a spermavizsgálat révén alkothatunk képet, többek között a spermiumok számának, a spermiumok mozgási tulajdonságának (motilitás), valamint a normális és kóros alakú spermiumok arányának (morfológiai tulajdonság) a vizsgálatával. A nemzőképesség szempontjából az Egészségügyi Világszervezet által normálisnak tekintett (WHO 2010) vizsgálati értékek a következők:
Sperma térfogat: minimum 1.5 ml. spermium koncentráció: minimum 15 millió/ml. teljes spermiumszám: minimum 39 millió/minta. motilitási mutató: minimum 40 % mozgó. morfológiai mutató: minimum 4% normális (ún. szigorú kritériumok szerint). a sperma vizsgálatnál nézzük a fehérvérsejtszámot (1 mill/ml alatti normális) is (emelkedése gyulladásra utal), ilyen esetekben további vizsgálatok javasoltak. Az ún. MAR teszt immunológiai eredtű meddőségben használható a spermában lévő ellenanyagok (immunglobulinok) szintjének kimutatására (IgG). A sperma térfogatának jekentős része az ondóhólyagok és prosztata váladékából áll, a teljes mennyiségnek csak kis része származik a heréből. Az ondóhólyagok termelik a spermiumok mozgásához szükséges tápanyagokat, a proszatat váladék pedig sperma oldodásához termel váladékot. A spermiumok mozgását 4 kategóriába soroljuk a: jól mozgó b: lassan mozgó c: helyben mozgó és d: nem mozgó spermium. A morfológiai vizsgálat során a legpontosabb eredmény úgy kapható, hogy az ún festett spemium kenetet 1000X nagyítással nézve 100 spermium alaki sajátosságait összegezzük.
HBA teszt (spermiumok funkcionális vizsgálata)
A HBA-teszt egy, a friss ejakulátumban lévő érett spermiumok arányának megállapítására szolgáló módszer. Az esetleges fertilitás diagnózisához semmiképpen sem elegendő a teszt által kapott eredmény, de segítséget nyújthat a pár későbbi IVF-kezelési lehetőségeinek kiválasztásában. A módszer az érett spermiumok hialuronsavkötő képességén alapszik, mely molekula a petesejtet körülvevő sejtekben, az ún. cumulusban és a tüszőfolyadékban fiziológiásan is jelen van. A hialuronsav kötésére az éretlen vagy hibás fejlődésű hímivarsejtek nem képesek, csak a nagy valószínűséggel ép kromoszóma-állományú, érett spermiumok.
Halosperm (spermium DNS fragmentációs teszt)
A hímivarsejtek genetikai anyaga, a DNS töredezettségét (fragmentáció) vizsgáló módszer. A hagyományos ondóvizsgálat paraméterei (koncentráció, motilitás, morfológia), nem minden esetben nyújtanak elegendő információt a hímivarsejtek megtermékenyítő képességéről. A DNS fragmentációja oka lehet a meddőségnek, számos esetben a korai vetélésnek. Ez az eltérés a terhesség létrejöttére negatív hatással lehet: ha a DNS töredezettség 30% felett van, a teherbeesés valószínűsége lecsökken 19%-ról 1,5%-ra inszeminációk esetén. In vitro fertilizációs (IVF) kezelések esetében nem találtak ilyen összefüggést, ennek oka a hímivarsejtek és az embriók többszörös szelekciója. A vizsgálat elvégzése javasolt többszöri sikertelen inszemináció után.
Oxisperm
Az Oxisperm a Halosperm teszttel együttesen alkalmazva segít megtalálni a megfelelő kezelési eljárást, így javítva a páciens kezelésének hatékonyságát.
A férfi meddőség egyik oka lehet a reaktív oxigéngyökök (ROS) felhalmozódása az ejakulátumban, amely a teszt segítségével kimutatható. Ezek a reaktív oxigéngyökök számos, a normális sejtműködéshez szükséges anyaggal (fehérjék, lipidek, DNS) tudnak reakcióba lépni, és azokat működésükben, szerkezetükben károsítják – így a hímivarsejtek mozgását és genetikai anyagát is.
Ezek a reaktív anyagok származhatnak külső behatás eredményeképpen (pl.: UV-fény, sugárzás, dohányzás, toxikus anyagok) és szervezeten belülről is (pl.: gyulladások, fertőzések, különböző betegségek és az ezekre szedett gyógyszerek). A vizsgálat elvégzése mindenképpen javasolt bármelyik rizikófaktor megléte esetén.
Kivizsgálás során a spermiumot ma legmodernebbnek számító számítógépes elemezéssel is vizsgáljuk, így lehetőség van a teljesen objektív spermium mozgási és alaki, számbeli paramétereinek meghatározására. A sperma vizsgálata előtt 4-6 napos önmegtartóztatás szükséges.
Forrás: Szexpláza és Stanton Dowd Az önkielégítés gyakorlati kézikönyve. További fejezetek itt. Intim Center sex üzlet és webáruház szexualitásal kapcsolatos további cikkeket olvashatsz